Uzsākot meditāciju 2

Fragments tulkots no Šri Činmoja grāmatas “Meditation: God speaks and I listen, part 1”

Jautājums: Kā man sākt meditēt?

Šri Činmojs: Vispirms būtu jāizlasa dažas garīgas grāmatas, lai gūtu iedvesmu. Tām vajadzētu būt grāmatām, ko sarakstījuši īsti garīgie Skolotāji, nevis cilvēki, kas paši nav guvuši apskaidrību. Garīgas grāmatas pastāstīs, kā zināmā mērā panākt fizisko un mentālo disciplīnu jūsu dzīvē. Šīs grāmatas jums sākumā palīdzēs – dažas dienas vai mēnešus.

Pēc tam jutīsiet, ka jums nepietiek ar zināšanām par meditāciju, ko esat guvis no šīm grāmatām. Jūs vēlēsieties saņemt īstu, patiesu meditācijas pieredzi. Katram cilvēkam ir jāgūst “sava” meditācija. Ja vēlaties noiet visu ceļu līdz pašam galam un sasniegt savu iekšējo mērķi, jums ir jārod patiesa savas Dvēseles meditācija. Šī meditācija ļaus sasniegt jūsu augstāko iekšējo mērķi. Jums vajadzēs garīgo vadītāju – Skolotāju, kurš spēs jums dot jūsu Dvēseles īpašībām piemērotu meditāciju. Skolotājs var iekšēji meklētājam pastāstīt par viņa meditāciju, iznesot meklētāja Dvēseli priekšplānā un ar to pasakot, kā meditēt, vai arī personīgi izstāstīt meklētājam, kā to darīt. Ja garīgais Skolotājs piedāvā meditāciju, tā noteikti ir labākā meditācija, kāda meklētājam var būt.

Ja jums nav Skolotāja, tad jums vajadzētu ienirt dziļi sevī un rast savu meditāciju jūsu sirds dzīlēs. Meditācija, kas dod tūlītēju vai nemitīgu prieku, ir jums piemērotākā meditācija. Visiem cilvēkiem meditācija nebūs vienāda. Jūsu meditācija nebūs piemērota man, un mana meditācija nebūs piemērota jums. Jums garšo kāds ēdiens, bet man nē. Jums ir sava taisnība, un man – savējā. Bet, kad zināt, kāda ir labākā meditācija jums, lūdzu, veiciet to! Savā prātā vai tiecīgajā būtnē centieties formulēt dažas meditācijas. Šodien varat pamēģināt vienu meditācijas veidu, rīt – kādu citu. Ja jums ir septiņi dažādi meditācijas veidi, tad varat izmantot katru dienu citu. Pēc nedēļas redzēsiet, ka veids, kas būs devis vislielāko prieku vai piepildījumu, ir jūsu labākā meditācija.

Ja nevēlaties lasīt garīgas grāmatas un jūs neinteresē garīgie Skolotāji, tad vispirms jums noteikti vajadzētu paturēt savu prātu mierīgu un klusu un ļaut dvēselei pavēstīt prātam, ko tā patiesībā vēlas. Ja prāts ir mierīgs un kluss, mēs varam saņemt dvēseles gaismu savā prātā. Gaisma ienāk prātā arī caur sirdi. Kad meditējam kopā ar citiem, meditācija notiek šādā veidā.

Es vienmēr iesaku cilvēkam praktizēt koncentrāciju, citādi meditācija nekad nedos piepildījumu. Kad apsēžamies, lai meditētu, miljoniem domu un ideju ienāk mūsu prātā un mūs iztraucē. Mums vajadzētu dažas minūtes veltīt koncentrācijai un tad pāriet uz meditāciju. Dažiem meklētājiem, kas ir praktizējuši koncentrāciju un meditāciju ilgu laiku, koncentrācija vairs nav nepieciešama – viņi var uzreiz sākt ar meditāciju. Nav viegli panākt, lai prāts būtu kluss un mierīgs. Tas ir ļoti grūti. To var paveikt tikai ar Dieva Vēlību un cilvēka patiesāko tiecību. Vien tad, ja cilvēkam pēc tās ir iekšējais sauciens un ja to pavada Dieva Vēlība, var būt iespējama īsta meditācija.

Teksts oriģinālvalodā pieejams šeit.

Copyright © Sri Chinmoy
Tulkojums latviešu valodā © Rīgas Šri Činmoja centrs. Visas tiesības aizsargātas. Neviena šīs publikācijas daļa nevar tikt reproducēta nekādā formā bez mājaslapas administratoru rakstiskas atļaujas.