Jautājumu risināšana

Fragmens tulkots no Šri Činmoja grāmatas “Meditation: humanity’s race and Divinity’s Grace, part 1

Jautājums: Kādā veidā vislabāk koncentrēties vai meditēt uz konkrētu domu vai problēmu?

Šrī Činmojs: Sāksim ar problēmu. Jums jāapzinās problēmas nopietnība. Ja problēma ir nopietna, dabiski, ka jums vajadzēs ilgu laiku meditēt uz to. Taču, ja problēma nav nopietna, jūs to varēsiet atrisināt dažās minūtēs. Vienalga, vai jūs koncentrējaties uz lielu vai mazu problēmu, iztēlojieties, ka tā ir veidota no stikla. Ja stikls nokrīt zemē, tas saplīst. Tas ir trausls un var saplīst jebkurā mirklī. Ja domāsiet par problēmu šādā veidā, redzēsiet, ka tas ir vieglākais veids, kā to atrisināt. Bet, ja iztēlosieties, ka problēma ir kaut kas smags vai pamatīgs, jūs nespēsiet tai rast risinājumu.

Tagad parunāsim par domu. Jūs teiksiet, ka jums ir dabiski koncentrēties uz labām domām. Taču diemžēl mēs neapzināti meditējam uz sliktām domām. Skaudība, šaubas, aizdomas – visas šīs lietas mēs neapzināti sevī lolojam. Kad atnāk šāda slikta doma, iztēlojieties, ka tā attēlo cilvēku. Vienkārši domājiet, ka skaudība, bailes, šaubas un liekulība ir dažādi cilvēki, un piešķiriet tiem cilvēcisku formu: “Šim cilvēkam piemīt sliktas īpašības.” Kad pie jums ierodas laba doma, tai arī piešķiriet veidolu: “Šim vīram ir labas īpašības – pazemība, patiesums un tā tālāk.”

Ko darīt tālāk? Kad redzat labu cilvēku, jūtiet, ka viņš jūs vada, un mēģiniet tam sekot tik ilgi, cik viņš vēlas, lai jūs sekotu. Bet, ja redzat sliktu cilvēku – cilvēku, kurā ir daudz baiļu, nemiera un tā tālāk, –  jūtiet, ka viņš jūs vajās bez žēlastības un ka jums nekavējoties no viņa jāskrien prom. Jūs nekad nedrīkstat atļaut viņam sev tuvoties. Kad savā priekšā redzat destruktīvu cilvēku, uzreiz rīkojieties tā, it kā viņš taisītos jūs iznīcināt. Jūtiet, ka jūsu dzīve ir briesmās. Ļoti bieži cilvēki, kas dzīvo garīgo dzīvi, neuztver sliktas domas pietiekami nopietni. Mēs lolojam šīs nedievišķās īpašības un jūtam, ka tās ir tikai kukaiņi, kas mūs sakož. Taču brīdī, kad jūtat nedievišķās īpašības, jums jājūt arī, ka tās ir kaut kas bīstams, sliktākas par pūķi.

 

Teksts oriģinālvalodā pieejams šeit.

Copyright © Sri Chinmoy
Tulkojums latviešu valodā © Rīgas Šri Činmoja centrs. Visas tiesības aizsargātas. Neviena šīs publikācijas daļa nevar tikt reproducēta nekādā formā bez mājaslapas administratoru rakstiskas atļaujas.